Przypisani Północy
Stowarzyszenie Kulturalne z siedzibą w Olecku

Historia Pasjonaci "Przypisanych Północy"SprawozdaniaAktualności

Sprawozdanie merytoryczne z działalności Stowarzyszenia „Przypisani – Północy” w latach 1995 - 1998.

Stowarzyszenia Kulturalne „Przypisani Północy" powstało w kwietniu 1995 roku jako inicjatywa twórców, animatorów kultury i życia społecznego z terenu Mazur i Suwałszczyzny. Miało stanowić forum dynamicznej współpracy różnych środowisk działających w sferze kultury, ekologii i społecznej przedsiębiorczości. Zasadniczym przesłaniem integrującym i identyfikującym działania programowe Stowarzyszenia stała się aktywizacja społeczności lokalnych, poprzez realizowanie przedsięwzięć
kulturalno-społecznych.

Zdecydowana większość podejmowanych działań realizowana była w formie bloków programowych:
1. Zjawiska Kulturowe 1995-1998
- cykl prezentacji artystycznych penetrujących ważne obszary tradycji i współczesności ( m. in. Wierszalin, Akademia Ruchu, Atelier, Scena 6, Teatr 44, Tot Art.)
- poszerzenie formuły regionalnych imprez kulturalnych ( Spotkania ze Sztuką SZTAMA w Olecku, Jesienne Dni Literatury w Gołdapi, Suwalskie Eksploracje Teatralne SET w Suwałkach)
2. program Partnerstwo poprzez kulturę
- Przystanek Olecko- Przystanek Gołdap (integracja obu przedsięwzięć)
- „Przypisani Północy" -spotkania środowisk twórczych przy okazji ważnych
wydarzeń artystycznych połączone z promocją artystów z regionu ( nagrania dla PR i TVP 2)
3. program Współpraca organizacji pozarządowych z województwa suwalskiego
- utworzenie Suwalskiego Forum Inicjatyw Społecznych 1996
- zorganizowanie wspólnej prezentacji NGOsów z woj. suwalskiego naOgólnopolskim FlPie w Warszawie 1996
4. program Współpraca z lokalnymi mediami Akces
- powołanie konsorcjum środowiska lokalnego i realizacja półrocznego pilotażowego cyklu lokalnej telewizji domowej w kablowej sieci telewizyjnej w Olecku
- w ramach udziału w programie IDEE wypracowanie formuły pisma społeczno- kulturalnego TEKA - żródło-struga-rzeka
W 1998 doszło do połączenia z inicjatywą wydawniczą z Suwałk i wydania pisma Jaćwież (do dziś 4 numery)
- konferencja Małe Media 1997 w Olecku dla mediów lokalnych z województwa suwalskiego
5. Promocja twórców z regionu
- współprodukcja spektakli Teatru IOTA z Radzi Zbigniewa Waszkielewicza pt. „Dwa teatry jednego aktora „oraz „Pierwsza miłość" 1996
- prezentacje zespołów regionalnych na Folklorystycznych Spotkaniach na Pograniczu Kulturowym w Giżycku 1996
- wydanie plakatu grupie balladowej Po Drodze
- współfinansowanie wyjazdu do Irlandii grupy folkowej z Suwałk Shamrock
- współrealizacja Piwnicy Artystycznej w Olecku 1996-1997
6. Działania proeuropejskie
- stała współpraca z Fundacją Schumana (spotkania europejskie, Almanach Organizacji Proeuropejskich)
- udział w konferencji na temat współpracy regionów europejskich w Bremie 1998
- udział w konferencji na temat współpracy euroregionalnej w Druskiennikach 1998
- współpraca programowa przy realizacji warsztatów Przystanek Europa 1998

Główni partnerzy przy realizacji programów:
- sponsorzy : Fundacja im. S. Batorego, Stowarzyszenie Wspólnota Polska, Fundacja IDEE, MkiS, Urząd Wojewódzki w Suwałkach
- współrealizatorzy: Oleckie Centrum Kultury, Dom Kultury w Gołdapi, Regionalny Ośrodek Kultury i Sztuki w Suwałkach, Miejski Dom Kultury w Giżycku, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olecku, Centrum Szkoleniowe FRDL w Białymstoku
W 1998 roku zakończyło się większość programów zainicjowanych po powołaniu Stowarzyszenia. W związku z tym rok ten został przeznaczony na poszukiwanie nowych inspiracji (stąd udział w konferencjach i spotkaniach środowiskowych) oraz wypracowanie kolejnych perspektywicznych programów uwzględniających równocześnie reformę administracyjną likwidującą województwo suwalskie będące dotychczas terenem zasadniczej aktywność Stowarzyszenia. Istotne okazały się także zmiany sytuacji osobistej wielu członków zarządu, w tym prezesa (zmiana miejsca zamieszkania), które spowodowały konieczność zmian organizacyjnych. Walny Zjazd Stowarzyszenia 8 stycznia 1999 roku udzielił absolutorium dotychczasowemu zarządowi oraz wyłonił nowe władze na czele z prezesem Markiem Gałązką. Jedna z pierwszych decyzji nowego zarządu było poparcie dla inicjatywy szerokiego zaangażowania się w projekt Centrów Aktywności Lokalnej w którym od roku aktywnie pracowało kilku członków stowarzyszenia.

Bohdan Skrzypczak

Ostatnia aktualizacja:  24 lutego 2008  w@m